Web Analytics Made Easy - Statcounter

 جامعه ایران این روزها در چه شرایطی قرار دارد؟ آیا مردم دوباره با صندوق‌های رأی قهر می‌کنند؟ باوجود رد صلاحیت گسترده اصلاح‌طلبان مردم گزینه‌ای ندارند که آن را بشناسند و به آن رأی دهند! از جهت دیگر به گفته رئیس‌جمهور «جمهوریت» در ایران درخطر است، واکنش جامعه چگونه خواهد بود؟

جمهوریت همیشه در ایران در معرض خطر بوده، چون جامعه ما در دو مسیر متضاد حرکت کرده است که در یک نقطه به هم وصل می‌شوند در یکجایی جامعه احساسی و عاطفی و در جای دیگر رادیکال بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این دو موجب شده تا گروه‌های رادیکال و پر صدا و پرگو ظهور کنند و نوعی پوپولیسم سیاسی مقطعی ایجادشده است و دموکراسی در ایران را به دموکراسی انتخاباتی تبدیل کرده است. جمهوری اسلامی بیشتر جمهوری انتخاباتی است تا جمهوری معطوف به جامعه‌ای مدنی یعنی نهادها نیستند که جمهوریت را باقی نگه می‌دارند، بلکه دموکراسی و انتخابات است که جمهوریت را نشان می‌دهد. وقتی انتخابات یک‌طرفه می‌شود و رقیب حذف می‌شود و یک گروه باقی می‌ماند به‌طور طبیعی تیر خلاص را به سر جمهوری زده می‌شود که در عمل جمهوری اسلامی در این شرایط آسیب می‌بیند، اما اینکه این اتفاقات چه دردسرهایی ایجاد می‌کند به لحاظ جامعه‌شناسی می‌توان گفت که گروه پیروز به‌تدریج به فروپاشی می‌رسد و گروهی که تک‌صدایی است به سخره گرفته می‌شود. برای نمونه دولت محمدرضا شاه بعد از کودتا علیه مصدق تک‌صدایی ایجاد کرد که در داخل و خارج به سخره گرفته شد و مردم به او «محمد دماغ» یا «محمدرضاشاه فاسد» می‌گفتند. درحالی‌که قبل از کودتا گروه‌های سیاسی متعدد و رجل قدیمی بودند و دعواها در درون نظام و بین آدم‌ها بود، اما بعد همه افراد در برابر محمدرضا شاه قرار گرفتند و او را مورد سؤال و استهزا قراردادند در آن شرایط زدن شاه کاری نداشت. درحالی‌که قبل از آن نمی‌توانستند این‌طور رفتار کنند و گروه پیروز هم به سخره گرفته نمی‌شد.

  به نظر شما میزان مشارکت مردم و پیروز انتخابات چه گروهی است؟

به نظر من در انتخابات مجلس یازدهم گروه پیروز بازنده است. در بحث مشارکت انتخاباتی منطق ساده‌ای به نام منطق چهارگانه وجود دارد. منطق اصولگرایی حدود 30 درصد حداقل مشارکت‌کنندگان در انتخابات را دارد و گروه اصلاح‌طلب بخش بزرگی از مردم است که حدود 70 درصد از جمعیت رادارا است که حدود 20 تا 30 درصد اصلاح‌طلبان به‌صورت فعال در عرصه انتخابات مشارکت دارند. گروه دیگر جمعیتی که مطلقاً مشارکت ندارد مگر در شرایط بحرانی مثل رفراندوم یا تغییر نظام، مانند سال 58 که 98.2 درصد مردم به جمهوری اسلامی ایران رأی دادند. اکنون ما در آن موقعیت نیستیم و در موقعیت دوم یعنی مقابله راست و چپ هم نیستیم. تنها چیزی که الآن وجود دارد این است که 10 تا 15 درصد از مشارکت‌کننده‌ها قهر می‌کنند و حذف می‌شوند. مگر اینکه آنها به اصلی دست پیدا کنند و بگویند ما ضرورت حضور داریم، حتی اگر کاندیدایی نداشته باشیم. به نظر من بهترین کار این است که افراد خودشان را حذف نکنند. بهتر است حدود 7-8 درصد از این 15 درصد بیایند و به‌علاوه نزدیک به 30 درصد رأی‌دهنده‌ها و 20 درصد جمعیت پراکنده، معطل و بسته به منطق انتخابات نیز وجود داشته باشد تا انتخاباتی در حد 50 درصد داشته باشیم. پیش‌بینی من این است که این انتخابات در حد 50 درصد شرکت‌کننده خواهد داشت. ولی جریان‌های بیرونی و داخلی در مورد مهندسی شدن انتخابات بحث خواهند کرد. منطق این انتخابات مهندسی‌شده است. خصوصاً کسانی که حذف‌شده‌اند در حوزه‌های فکری و اندیشه‌ای در بین طبقه متوسط نفوذ دارند، زیرا حذف‌شدگان نماینده طبقه متوسط هستند. وقتی این حرف‌ها زده می‌شود فکر مهندسی شدن انتخابات در ذهن تداعی می‌شود که گروه پیروز ضرر خواهد کرد.

  روند انتخابات جامعه را به چه سمتی سوق می‌دهد؟

مرحله بعد مرحله خروج گروه پیروز است و می‌تواند موجب ظهور نیرویی دیگر در جامعه شود. من دو سال است که در این موردبحث و هشدار می‌دهم و گفته‌ام که انتخابات جدید سهم بیشتری را برای جریان سوم تولید خواهد کرد. اگر جریان سوم در منطق کلان اصلاح‌طلب و در فعل محافظه‌کار است بر سرکار بیاید ما در مشارکت مشکلی نخواهیم داشت، ولی دموکراسی ایرانی بیش از اینکه به معنای عدالت‌طلبی باشد از درون آن تز توسعه بیرون می‌آید و از مجلس بیشتر بحث توسعه درمی‌آید تا دموکراسی چون در مجلس همیشه مناقشه در باب دموکراسی می‌شود و نیروهای موافق و مخالف داریم که انحصارطلب و منافع ملی و دموکراسی و... را مدنظر ندارند و به سراغ این نکته می‌روند که توسعه به کجا می‌رود، همان‌طور که این اتفاق در زمان شاه هم افتاد. بعدها وقتی دو حزب شبیه به هم و خودساخته بیرون آمدند مسئله آنها توسعه بود و لذا به دنبال برنامه‌های توسعه رفتند و شاه بازیگر اصلی این ماجرا شد چون هر دو آنچه را که از سیاست‌های توسعه دنبال می‌شد پیگیری می‌کردند. امروز هم‌چنین اتفاقی می‌تواند در ایران رخ بدهد و ما به این مسیر برویم و نیروی سومی به وجود بیاید که در اساس اصلاح‌طلب است و در ظاهر و شرایط اولیه توسعه‌طلب است. این توسعه‌طلبان در کنار اصولگراها باهم متحد می‌شوند و درنهایت حاکمیتی یکدست و یکپارچه ایجاد می‌شود. که می‌تواند برای جمهوری اسلامی مضر باشد. جامعه ما همواره در معرض بحران‌ها است، به همین دلیل ما به مشارکت عام و سیال عموم جامعه نیاز داریم. وقتی بخشی از نیرو بارد صلاحیت بیرون می‌روند، نمی‌توان با سهولت برای عبور از بحران‌ها از آن‌ها مشارکت طلب کرد.

  آیا راه برون‌رفت از نظارت کنونی وجود دارد؟

نه این نظارت باید جلو بیاید و بی‌فایده و خنثی و بی‌اثر شود. خطاهای آن بیشتر مشخص شود، زیرا نظارت کنونی همچنان خوب و بد تعیین می‌کند که در عمل هم عملکرد خوب از کار درنمی‌آید. انقلاب نمی‌شود فکر نکنید که انقلاب می‌شود در حقیقت بی کارکردی و ناتوانی در عمل و ضعف در مدیریت و فقدان نظام کارشناسی و ... ظهور می‌کند که خطرناک است. وقتی قدرت دارید و کسی برای اعمال قدرت ندارید، بی‌قدرت هستید. وقتی رقبا را حذف می‌کنند آنگاه باید فقط با خودشان کار کنند. چون دیگران را از دایره مشارکت رانده‌اند.

 

منبع: جماران

کلیدواژه: قیمت خودرو سیل سیستان و بلوچستان قیمت بنزین بودجه 99 انتخابات 98 آزاد ارمکی قیمت خودرو سیل سیستان و بلوچستان قیمت بنزین بودجه 99 امام خمینی س سید مصطفی خمینی سید احمد خمینی سید حسن خمینی انقلاب اسلامی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamaran.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جماران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۷۴۵۹۰۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اظهارات رئیسی درباره انتخابات مرحله دوم مجلس

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین به نقل از پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، سید ابراهیم رئیسی صبح امروز چهارشنبه در جلسه هیئت دولت با اشاره به نزدیک شدن زمان برگزاری مرحله دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی در برخی حوزه‌های انتخاباتی، بر ضرورت فراهم کردن زمینه حضور گسترده مردم در این مرحله از انتخابات و تمهید تمامی امکانات برای تکمیل حماسه‌آفرینی آنان در انتخابات ۱۱ اسفند ۱۴۰۲ تاکید کرد.

رئیس دولت سیزدهم انتخابات را جلوه روشن مردم‌سالاری دینی دانست که آحاد جامعه در راستای عمل به تکلیف اجتماعی و شرعی در آن مشارکت کرده و معتمدین خود را برای قانونگذاری و بهبود روند امور انتخاب می‌کنند.

رئیسی در ادامه به موضوع ضرورت مشارکت مردم برای تحقق هدف جهش تولید اشاره کرد و افزود: تمهید مقدمات تحقق مشارکت مردم نیازمند اهتمام جدی همه بخش‌های دولت است؛ هر دستگاهی باید زمینه‌ها و راهکارهای جذب مشارکت مردم در بخش خود را به شکل دقیق و با زمان‌بندی مشخص تدوین و اعلام کرده و اجرای آن را به شکل مستمر و گام به گام پایش کند.

رئیس دولت سیزدهم در جلسه امروز هیئت دولت همچنین ضمن تبریک فرارسیدن روز کارگر و روز معلم، نقش کارگران و معلمان در پیشرفت و آبادانی کشور را اساسی و مهم توصیف و تصریح کرد: مبنای خلقت عالم بر تعلیم و تربیت استوار است و لذا همه ما در هر زمان و با لحاظ برخورداری از هر سطحی از دانش، همچنان نیازمند دانش‌افزایی و علم‌آموزی بیشتر هستیم.

در جلسه امروز هیئت دولت وزیر ورزش و جوانان با بیان اینکه هفته گذشته، هفته درخشش ورزشکاران کشورمان در میادین بین‌المللی بود، قهرمانی تیم ملی فوتسال در رقابت‌های جام ملت‌های آسیا، قهرمانی تیم ملی وشوو در رقابت‌های انتخابی جام جهانی، قهرمانی تیم ملی دختران کمتر از ۱۸ سال در تورنمنت کافا در تاجیکستان، قهرمانی تیم والیبال دانش‌آموزی ایران در رقابت‌های مدارس جهان، قهرمانی، شکستن رکورد و کسب مدال طلای خانم عیدیان در ماده ۴۰۰ متر دو با مانع قهرمانی آسیا، نائب قهرمانی تیم ملی تپانچه بادی کشورمان در مسابقات جام جهانی کره جنوبی و نائب قهرمانی تیم شطرنج امید کشورمان در مسابقات شهرهای آسیا را از جمله این موفقیت‌ها برشمرد که باعث شادی و شعف عمومی در کشور شد.

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری نیز با اعلام خبر دستیابی به فرمولاسیون، فرآیند و فناوری استحصال کود «تریپل سوپر فسفات» به عنوان یکی از کودهای مهم و بسیار پرکاربرد در کشاورزی گفت: سالانه نیاز به واردات ۲۵۰ هزار تن از این نوع کود داشتیم که خوشبختانه تولید آن در کشور بومی‌سازی و خط تولیدی با ظرفیت ۱۰۰ هزار تن راه‌اندازی شده که تا ۲۰۰ هزار تن قابل افزایش است و می‌تواند سالانه تا ۳۷ میلیون دلار صرفه‌جویی ایجاد کند.

وی ابراز امیدواری کرد با حمایت از تولیدات داخل، زمینه رونق تولید داخلی این محصول فراهم شود.

۲۷۲۱۸

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1901712

دیگر خبرها

  • طعنه سنگین حسن روحانی به ابراهیم رئیسی و کاندیدای پوششی او در انتخابات ۱۴۰۰ /مگر نگفتید این‌ها بلد نیستند بورس را اداره کنند، ما می‌آییم اداره می‌کنیم
  • انتقال پرونده مالیاتی نفت و گاز به استان با هم‌صدایی رسانه‌ها
  • همه سلایق سیاسی در مجلس دوازدهم حضور دارند
  • ایجاد منطقه آزاد مغان راپیگیری می‌کنم/کشاورزی شاه‌کلید توسعه مغان
  • یکدست یا تضارب آرا/ ترکیب هیئت‌رئیسه مجلس دوازدهم چگونه خواهد بود؟
  • اظهارات رئیسی درباره انتخابات مرحله دوم مجلس
  • آحاد جامعه برای عمل به تکلیف اجتماعی و شرعی خود در انتخابات مشارکت کنند
  • روحانی: برجام بازدارندگی‌مان را افزایش داد | امروز دعوا بر سر ساخت مسجد است | ساکت ننشینیم، مردم را به پشتیبانی از نظام تشویق کنیم | مگر در انقلاب با زور مردم را باحجاب کردیم؟
  • مولفه مشارکت در دور دوم انتخابات همچنان مهم است
  • روحانی: پاسخ من به شورای نگهبان به زودی منتشر می‌شود تا مردم از سطح درک اعضای این شورا از مسائل حیاتی کشور مطلع شوند!