Web Analytics Made Easy - Statcounter

آزادارمکی، نویسنده کتاب «دانشگاه و چالش های جامعه ایرانی» گفت: سعی کردم در کتابم از نهاد علم و مقام دانشمندی دفاع کنم چون فکر می کنم نهاد علم در ایران درحال رشد وبزرگ شدن است.

ایران آنلاین /گروه اندیشه:

نشست نقد و بررسی کتاب «دانشگاه و چالش های جامعه ایرانی» نوشته تقی آزاد ارمکی در ادامه سلسله نشست های نقد و بررسی کتاب های پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی عصر روز گذشته در سالن ارشاد دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبائی با حضور مولف اثر، مقصود فراستخواه و ابراهیم توفیق برگزار شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دانشگاه در ایران یک پدیده رضاشاهی است

 

در ابتدای نشست آزاد ارمکی گفت: کتاب حاضر ساخته و از دغدغه های پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی است. بنده کارم در سه دهه اخیر تاریخ جامعه شناسی و تاریخ نهاد علم بوده و دغدغه شخصی ام نحوه پیدایش جامعه شناسی و اتفاقاتی است که در جامعه شناسی می افتد. در جریان این دغدغه توجه ام به دانشگاه و آموزش عالی جلب شد.

وی افزود: علم مدرن و دانشگاه پدیده توسعه ای است و ما در ایران هم به دلیل سیاست های توسعه ای دانشگاه داریم. موسس آن هم در ایران رضاشاه و دانشگاه جزو پدیده های رضا شاهی است و  نوسازی و توسعه جزو پدیده های معاصر هستند. نوسازی و توسعه خود منشاشکل گیری پدید های دیگری مثل دموکراسی در جامعه می شوند.در زمان پهلوی، نوسازی در ایران یک نوسازی سازمان یافته بوده تا نوسازی نهادی به این معنا که رضا شاه بیشتر تلاش داشته سازمان تاسیس کند تا نهاد اجتماعی. به همین دلیل هم تمام تلاش نظام آموزش عالی در ایران سامان دادن نظام کارشناسی است چون بیشتر دغدغه سازمان دارد تا نهاد اجتماعی.عدم همسانی دانشگاه با جامعه ایرانی هم به این دلیل است.

استاد دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران ادامه داد: به نظرم عمده ترین چالش دانشگاه در ایران چالش آن با جهان پیرامون است. امروز در دانشگاه های ما محیط بیرونی بیشتر بر دانشگاه مسلط است تا دانشگاه های ما بر محیط بیرونی. حتی از لحاظ ساخت و ساز، معماری، فضا و حس و حال هم دانشگاه های ما حس و حال دانشگاه را ندارند. از طرفی زیاد شدن دانشگاه های ما باعث شده که ما به اندازه کافی میز وصندلی داشته باشیم ولی از دانشجوی درس خوان و واقعی خبری نیست. از دیگر چالش های دانشگاه های ما این است که دانشگاه هایمان ساحت سازمانی پیدا کردند.

چالش کارمند شدن در دانشگاه

آزادارمکی اضافه کرد: چالش کارمند شدن اساتید از دیگر چالش های ماست به این معنا که وجه غالب نظام دانشگاهی ما کارمندان دانشگاه هستند تا استادان دانشگاه و برای این کارمندان بالابردن تعداد مقاله و ارتقا گرفتن مهم تر است تا تولید دانش. این فضای کارمندی دانشگاه را تبدیل به یک پدیده بوروکراتیک می کند. مجموعه این چالش ها دانشگاه را به یک بن بست و عدم کارآیی رسانده است.

ابراهیم توفیق، نویسنده و جامعه شناس تاریخی سخنران بعدی این مراسم بود. وی خطاب به آزاد ارمکی گفت: بنظرمن ساختار این کتاب جذاب نیست و خواننده از خواندن این اثر لذت نمی برد. انگار که می خواستید فقط سریع یک چیزی بنویسید و چاپ کنید. به بیان دیگر من فکر می کنم احترامی که باید به خواننده می گذاشتید را نگذاشتید. درمورد مصاحبه و گفتگوها هم فکر می کنم آدرس مصاحبه را بهتر و کامل تر می توانستید بدهید ولی این اتفاق نیفتاده است.

وی افزود: نکته دیگر اینکه به نظرمن دانشگاه دراین امر که کارشناسانی را تربیت و مدرنیزاسیون را باب کند موفق نبوده و از طریق دانشگاه کارشناس سازی صورت نگرفته است و در دانشگاه ها اصلا به موضوع نظریه پردازی پرداخته نمی شود. شما اشاره کردید که ۷-۸ درصدی که کارمند نیستند نظریه پردازی می کنند ونه آسیب شناسی در حالی که خود شما هم در کارهایتان مشغول آسیب شناسی هستید و نه نظریه پردازی. من فکر می کنم صرف پرداختن به آسیب ها و امر اجتماعی به جایی نمی انجامد به گفته جامعه شناسان غربی کار یک جامعه شناس این است که یک امر خاص را تبدیل به یک امر عام کند. اگر برای دفاع از جامعه شناسی این اثر را نوشتید درست ترین کار این است  که یک تاریخ جامعه شناسی به صورت پروبلماتیک بنویسید.

نگاهی بر تجربه سوگوارانه دانشگاه

 

مقصود فراستخواه، عضو هیات علمی مؤسسه پژوهش و برنامه‌ریزی آموزش عالی آخرین سخنران این نشست بود. وی گفت: من تصور می کنم آقای ارمکی برپایه یک سنت دورکیم- پارسونزی ایستاده وتلاش می کند که با اتکا به این سنت ملاحظات خود درباره یک موجودیت را بیان کند.به عقیده من دکتر آزاد تلاش کرده تا در این اثریک دفاع و همدلی از تیپ آرمانی دانشگاه ارائه کند. نویسنده تلاش جامعه ای که می خواهد مدرن شود و مدرن سازی از طریق دانشگاه اتفاق می افتد را می بیند و به ورود دانشگاه یک نگاه سوگوارانه داشته است. اگرچه در این اثرچندتا از مُدهای روشنفکری مثل تجاری شدن دانشگاه و امثال اینها را هم به چالش کشیده است. همچنین مصائب دانشگاه  مثل سیاسی – اداری شدن را هم مطرح و تحلیل کرده است.

وی افزود: اینکه کتاب حالت گفتگویی دارد خوب است. نویسنده همچنین سعی کرده از بعضی مسائل و واژه ها مثل بومی سازی و میان رشتگی آشنایی زدایی کند و عمدا سعی کرده بعضی کلمات را دشوار کند. علاوه براین آزاد ارمکی در کتاب خود افق های جدیدی را گشوده است ولی متاسفانه برخی از گفتارهایش مبهم مانده و دربرخی بخش ها هم تعارض هایی دیده می شود مثلا اینکه بالاخره دانشگاه یک سازمان هست یا خیر؟ به نظر من دانشگاه یک آنارشی منظم و حتی اگر یک سازمان است یک سازمان حرفه ای است. همچنین ایشان درکتاب خود دوتایی هایی را مطرح می کنند که جای بحث دارد مثل مسئولیت اجتماعی و دانشگاه که بحثش هم مبهم مانده است.

درپایان جلسه آزادارمکی گفت: من خودم را دورکیم- وبری می دانم و دغدغه عمده این سنت فکری هم چگونگی تحول نهادی است. من فکر میکنم دین، دولت و خانواده منشا تحولات و نیروهای اجتماعی این سه نهاد موجب تحولات و اتفاقات یک جامعه از جمله ایران امروز است.چالش اساسی در دانشگاه ما چالش میان بوروکرات ها و آکادمیسین هاست و چون صدای بوروکرات ها و روشنفکرها بلندتر است صدای آکادمیسین ها کمتر شنیده می شود.

وی افزود: نهاد دانشگاه در نظام سیاسی ما یک نهاد تابعی است برای همین از نهاد علم در جامعه ما دفاع نمی شود. من دراین کتاب سعی کردم کمی از مقام دانشمندی در ایران دفاع کنم چون فکر میکنم علم در ایران یک پدیده درحال بزرگ شدن، رشد کردن و جان گرفتن است و فکر میکنم اگر ما دچار چالش ها و بحران های بزرگتری نشدیم دلیلش همین جان گرفتن علم است./ مهر

منبع: ایران آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۵۲۱۸۵۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تشریح ۵ گام ارتقای تعلیم و تربیت اجتماعی

به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا، محمدرضا دهقانی اشکذری رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان یزد در دیدار با فرمانده انتظامی استان یزد، دانشگاه آزاد اسلامی یزد را یک خانواده ۲۲هزار نفری با بیش از ۱۷ هزار و ۵۰۰ دانشجو، چهار هزار و ۵۰۰ دانش‌آموز، یک‌هزار استاد و معلم و ۸۰۰ کارمند برشمرد و گفت: با انجام برنامه‌های فرهنگی در این دانشگاه، دانشجویان به ارزش‌های معنوی احترام می‌گذارند.

وی، ارتقای تعلیم و تربیت اجتماعی را شامل پنج گام اساسی برشمرد و عنوان کرد: گام نخست شامل تبیین عالمانه و حکیمانه است که دانشجو، استاد، خانواده و مدیران نظام باید آگاه شده و با فلسفه و اهداف این طرح آشنا شوند. در گام دوم، مشارکت هم‌افزای تمام بخش‌ها و نیرو‌ها در حوزه تعلیم وتربیت اجتماعی است.

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان یزد تبیین کرد: گام سوم شامل رصد و پایش مستمر است تا موانع برطرف شود. تعلیم و تربیت یک موضوع مقطعی و کوتاه مدت نیست. گام چهارم شامل مراقبت والدانه است، به این معنا که ما در حوزه تربیبت به یک نظام والدانه نیاز داریم. گام آخر شامل مواجه مقتدرانه با عوامل یا افرادی است که مانع از گسترش تربیت در بین دانشجویان می‌شوند.

دهقانی اشکذری ادامه داد: در اصل مواجه مقتدرانه ۲۰ درصد کل ساماندهی حجاب و عفاف را شامل می‌شود. این در حالی است که به علت نبود هم افزایی رسانه، سازمان‌ها و ارگان‌ها اکثریت کار بر روی دوش نیروی انتظامی است.
دکتر محمدرضا دهقانی اشکذری آمادگی دانشگاه آزاد اسلامی استان یزد را برای بهتر اجرا شدن این طرح و انجام وظیفه دینی و شرعی اعلام کرد.

مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه آزاد اسلامی استان یزد با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری گفت: حضرت آقا در بیانات خود با اینکه موضوعات مهمی در امور بین الملل و تحولات پیچیده جهانی داشتیم، بحث حجاب را از مسئولین مطالبه کردند که نشان از مهم بودن آن است.

حجت‌الاسلام حسن زارع متذکر شد: دشمن در صحنه نظامی مایوس شده و تنها امیدش در جنگ نرم و ترکیبی است. ما باید توجه داشته باشیم کار فرهنگی، طولانی مدت و نامحسوس است و باید آن را جدی گرفت و در نهایت طبق فرمایش قرآن هدایت و پذیرفتن مبانی اسلام برای شخص نامعلوم و خداوند از سرانجام کار افراد آگاه است.

وی قانون را برای اجتماع لازم دانست و گفت: جوامع مختلف با مذاهب و آیین‌های گوناگون به قانون احترام گذاشته و به آن پایبند می‌باشند بنابراین حجاب از منظر قانونی برای کسانی که در جامعه اسلامی زندگی می‌کنند رعایت آن لازم و با متخلفان برخورد قانونی می‌شود. اگر در انجام امر به معروف و نهی از منکر جدی بودیم معضلات اجتماعی به مراتب کاهش می‌یافت بنابراین کوتاهی پدران، مادران، معلمان و اساتید مشکل عدم رعایت حجاب در جوانان را به وجود آورده است و تنها راه حل این است که مردم وارد صحنه شوند و در رفع آن بکوشند.

مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه آزاد اسلانی استان یزد، نیروی انتظامی را از خود مردم و دارای روحیه معنوی و متفاوت از نظام شاهنشاهی دانست و گفت: ۴۵ سال از عمر انقلاب می‌گذرد و ما شاهدیم که نیروی انتظامی با همه مسئولیت‌های فراوانی که در حوزه امنیتی و اجتماعی داشته، اهتمام ویژه به مسائل فرهنگی جامعه نیز دارد.

فرمانده انتظامی استان یزد در این نشست گفت: طرح نور با هدف حفاظت از حریم عفاف و حجاب و ارزش‌های اصیل نظام اسلامی و برخورد قانونی با هنجارشکنانی که به حریم و حرمت ارزش‌های ایرانی و اسلامی مردم ایران تعدی می‌کنند، به اجرا گذاشته شده است.

سردار عباسعلی بهدانی‌فرد با تجلیل از دانشگاه آزاد اسلامی یزد به واسطه نداشتن موردی از دستگیری دانشجو در آشوب‌های سال قبل از همکاری و همراهی دانشگاهیان در اجرای موفق طرح نور قدردانی کرد.

وی ادامه داد: طرح نور از همان ابتدای اجرا با استقبال گسترده‌ای از سوی مردم متدین، شهیدپرور و ولایی استان همراه بوده است و در راستای اجرای طرح نور، مشکل خاصی تا این لحظه در سطح استان وجود نداشته است و تعداد انگشت‌شمار مورد کشف حجاب در سطح استان بوده که با تذکر و توجه ابتدایی پلیس برطرف شده است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • تشریح ۵ گام ارتقای تعلیم و تربیت اجتماعی
  • رسالت معلمی دفاع از حق است
  • مدل دانشگاه آزاد برای رسیدن به توانایی گروهی، شبکه سرای نوآوری است
  • ندای ضدصهیونیستی دانشجویان آمریکایی و اروپایی در جامعه طاغوت بلند است
  • استادان مفاهیم روز جهان را به دانشجویان آموزش دهند
  • نقش جامعه کارگری در دوران دفاع مقدس بسیار پررنگ بوده است
  • چالش‌های حوزه تعلیم و تربیت چبست؟/ در نسل چهارم دانشگاه‌ها دنبال تمدن‌سازی هستیم
  • اجلاسیه گروه کشوری علوم اجتماعی به کار خود پایان داد
  • زنان عالِم جایگاه ویژه‌ای در خودسازی و جامعه‌پردازی دارند
  • برپایی نمایشگاه دائمی مهدویت در دانشگاه آزاد اسلامی قزوین